Daha Zinde bir Zihin İçin 7 Yöntem

Bu 7 alışkanlıkla zihnini de tıpkı bedenin gibi zinde tutabilirsin!

Sadece bir kere ağırlık çalışarak güçlü kollara sahip olamazsın; aynısı zihin gücün için de geçerli! Zinde bir zihin, zaman, pratik ve tutarlılık gerektirir. 

İşte hemen zihnini zinde tutmaya başlaman için 7 yöntem!

Her düşüncenin doğru ya da faydalı olmadığını kabul et

Fark etmesek bile, inançlarımız, geçmiş deneyimlerimiz ve duygularımız dünyayı yorumlama ve deneyimleme biçimimizi filtreliyor. Bu nedenle sahip olduğumuz her düşünceyi doğru kabul etmek zorunda değiliz. Bu filtreleri geride bırakmayı deneyip düşüncelerimizin geçerliliğini sorgulamaya başlayınca dünyaya daha taze gözlerle bakmış olabiliriz.

Konsantre olmak için zihnini meditasyonla eğit

Zihindeki yararsız ve rahatsız edici şeyleri fark etme yeteneğini güçlendirmenin ve sorun yaratan zihinsel alışkanlıkları değiştirmenin ilk adımı meditasyon yapmak. Meditasyon bu şekilde odaklanmana ve dikkat dağıtıcı şeyleri düzeltmene yardımcı olabilir.

Düşüncelerinde kaybolduğun anların farkına var

Endişeli, stresli veya sinirli olduğunda düşüncelerin seni hiç durmadan aşağı çekebilir. Bir tarafımız, eğer enerjimizi bu soruna harcarsak onu çözeceğimize inanır. Ancak tam aksine, olumsuz düşünceler, pişmanlıklar ve endişeleri kendi kendimize tekrarladıkça daha da yoruluruz. Bu da gerçekten yaptığımız şeyden keyif almayı zorlaştırır. Düşüncelerde kaybolmak yerine, kendini şimdiki ana davet et. Bunu yapmanın en kolay yolu duyulardan geçiyor. Neyi görebilir, duyabilir, hissedebilir, koklayabilir ve tadabilirsin? Dikkatini buraya ve şimdiki ana getirip olumsuz düşüncelerin etkisinden kurtulabilirsin.

Zihnini dinlendirmeyi unutma

Nasıl antrenman sırasında mola veriyorsan, beyninin de sıfırlanmak ve yeniden şarj olmak için zamana ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmek, daha üretken olabilmen için konsantrasyonunu, yaratıcılığını ve enerjini artırır. Dinlenme aktiviten kitap okumak, bir el işiyle uğraşmak, sevdiğin bir şarkıyı dinlemek gibi seni günlük stres kaynaklarından uzaklaştıran herhangi bir şey olabilir.

Gürültüden uzaklaş

Yaşadığımız dijital çağ beraberinde dikkat dağınıklığını getiriyor. Bildirimler, mesajlar, sosyal medya ve haberler bizi asıl önemli olandan uzaklaştırabiliyor. Telefonundaki bildirimlerini en aza indirmek gibi bazı işlemler önemli bir ilk adım olabilir. Ama daha da önemlisi bu gürültüden uzak tutmak için kendini disipline sokman da gerekir.

Uykuya önem ver

Uyanık olarak geçirdiğin zaman elbette çok değerli, ancak uykuda geçirdiğin zaman da bir o kadar önemli. Çünkü biz uyurken vücudumuz ve beynimiz onarma ve iyileşme fırsatını buluyor. Bu nedenle yeniden şarj olabilmek için kendine bu zamanı vermen gerekiyor. Daha fazla uyku bu sayede, hafızanı, ruh halini, yaratıcılığını ve problem çözme becerilerini de geliştiriyor.

Rutinler oluştur

Beyin, bağlantılar kurmakta çok iyidir ve bunu yeni alışkanlıklar edinirken kullanabilirsin. Örneğin 30 gün boyunca meditasyon yapmaya karar verirsen bunu yapabilme olasılığını artırmanın bir yolu, mevcut bir alışkanlıkla bu yeni alışkanlık arasında bir bağlantı kurman olur. Her sabah spordan hemen sonra ve duştan önce meditasyon yapmak gibi düşünebilirsin. Birkaç tekrardan sonra, antrenmanının bitişi meditasyon zamanının geldiğine dair zihinsel bir işaret haline gelir.